Collectie

Begane grond

Molenaarcollectie

Begane grond Deze collectie van honderden kleine gebruiksvoorwerpen is aan het museum geschonken door Herman Molenaar (overleden 2013). Een groot deel van de voorwerpen is door Herman eigenhandig in zijn achtertuin opgebaggerd uit de Giessen. Er zitten bijzondere vondsten bij zoals een St. Jacobsschelp en andere unieke pelgrimsinsignes uit de late Middeleeuwen. Ook zijn er bijzondere munten gevonden uit deze periode. Misschien afkomstig van het kasteel De Giessenburg, waarvan de fundamenten nog zo'n 300 meter verderop zijn terug te vinden?

Oorlogscollectie

De oorlogscollectie oorlogscollectie bevat diverse voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. De meeste zaken zijn geschonken door bewoners uit de Alblasserwaard, zoals oude granaathulzen en een Duitse helm. Je vindt er zelfs een originele mitrailleur van een Amerikaans vliegtuig dat is neergestort in Schelluinen.

Oranjecollectie

Het museum heeft een grote collectie voorwerpen rond het koningshuis tentoongesteld. Uiteraard de bekende bekers en blikken, sommige al meer dan honderd jaar oud. Maar je ziet er ook bijzondere collectoritems als een kwartetspel van de Koninklijke familie of zelfs een heuse Wilhelmina-naaimachine

Aardewerkcollectie

Op de de benedenverdieping bevindt zich een -bescheiden- collectie aardewerk. Alle stukken komen uit de aardewerkfabrieken in Maastricht. Belangrijk voor de regio, want wie had er vroeger nou geen 'wit regout' op de tafel?  

Eerste verdieping

Torenuurwerk

Eerste verdiepingWie de trap oploopt naar de eerste verdieping, ziet als eerste het meer dan 100 jaar oude torenuurwerk van de kerk van Schelluinen met de nog originele wijzerplaat. In de jaren '80 volledig gerenoveerd en geschonken aan het museum. De klok loopt nu weer als een... klok.

Tapkast Pinkeveer

Er kan dan wel geen bier meer geschonken worden, maar aan de bar hangen kan nog steeds. Dankzij de drie barkrukken, waarvan er nog één origineel is en dateert uit 1912. De tapkast met de bijbehorende barkrukken is voor Giessenburg een uniek stukje geschiedenis. Eens sierde hij het interieur van het buurtcafé annex voormalige herberg bij Pinkeveer.

Collectie gereedschappen

Op de eerste verdieping zijn gereedschappen tentoongesteld van regionale oude ambachten, zoals een smid, klompenmaker en rietdekker. In de aangrenzende ruimte vind je een groot aantal voorwerpen die van oudsher op het boerenbedrijf thuishoren, zoals karntonnen en kaarspersen voor het maken van boter en kaas. Uniek voor boeren uit het Groene Hart en hier tentoongesteld zijn de hennepbraak voor het maken van touw en een dubbele schoef voor het uitbaggeren van de sloten.

stijlkamerStijlkamer

Onlangs is in Museum Het Reghthuys in Giessenburg de stijlkamer heropend. Na een grondige renovatie is de kamer opnieuw ingericht met meubels, linnengoed, schrijfgerei en gebruiksvoorwerpen die een goed beeld geven van het dagelijks leven in vroeger tijd. Bijzonder is de schouw met tegeltableau met daarin een haardplaat uit 1687.

Linnencollectie

In de stijlkamer zijn de kasten goed gevuld met stapels linnengoed en bijzondere kleding. Doopjurken en doodshemden, hoge herenhoeden en handschoenen, jurken en jassen, maar natuurlijk ook eenvoudige werkkleding en ondergoed. Je vindt er divers (linnen)goed zoals dat door vroegere generaties is gebruikt en gedragen.

Zolder

Hakkesteegtcollectie

ZolderUniek en mysterieus. Dat is de Hakkesteegtcollectie op de zolderverdieping van het museum. Te zien is een grote verzameling oud aardewerk, allemaal gevonden op één plaats langs de Giessen: de Hakkesteegt. Niemand weet -tot op heden- waarom juist op deze plek zo veel en over zo'n breed tijdsvak aardewerk is gevonden.

Museum Het Reghthuys

Dorpsstraat 10
3381 AG Giessenburg

Vacatures

Wij zoeken bestuursleden. Onze vereniging is op zoek naar een conservator en een bestuurslid PR en communicatie. Kom jij ons team versterken? Kijk hier voor meer informatie.

Openingstijden

woensdag- en zaterdagmiddag
13:30 uur tot 17:00 uur
groepen op afspraak

0184 65 28 72
bgg secretariaatgvgs@gmail.com

Museumstuk

De Alblasserwaard was een heerlijk terrein voor de landbouwmechanisatie. En dat zien we terug in ons museum. Toen boeren in andere gebieden in Nederland nog met de hand werkten, kwamen bij ons al de eerste machines. > Lees verder

Volg ons ook op Facebook

Fotobank

Honderden historische foto's van onze dorpen in de Fotobank. Het aantal groeit nog steeds! > Lees verder